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April 19, 2011

Mr. Eugene Fritzler
Fritzler Resources, Inc.
P.O.Box 114

Fort Morgan, CO 80701

Re: Gebauer #1 (API #121-06776)
NOAYV #200273766
Site Investigation and Remediation Workplan Response
NWNE Sec. 15, T-1-N, R-54-W
Washington County, Colorado

Dear Mr. Fritzler,

This letter is in response to the Site Investigation and Remediation Workplan, Form 27,
submitted to the Colorado Oil & Gas Conservation Commission (COGCC) on March 31, 2011,
in regard to corrective actions required by the referenced NOAV at the Gebauer #1. Afier
review of the site assessment information, the Form 27 is not approved. The proposal to line the
skim pit is inadequate to bring the produced water pit complex into compliance. The applicable
rules and response to your letter and site assessment are outlined below.

The site assessment information you provided establishes that the location is by definition in a
sensitive area. On page 4 of your letter you assert that COGCC has previously determined that
the location is not considered a sensitive area. The COGCC has never made this determination.
When the pits were permitted, the information provided to COGCC indicated that the area was
not sensitive. When Fritzler Resources, Inc. (Fritzler) became the operator of record on
September 1, 1999, it should have verified that the pits were not in a sensitive area and amended
the pit permits as needed to comply with applicable rules at the time. Fritzler has been operating
an unlined skim pit and unlined produced water pit in a sensitive area out of compliance with
COGCC rules for over ten years.

Prior to the most recent COGCC rule changes that went into effect on April 1, 2009, production
pits were required to be permitted with an approved Form 15. At the time, a Sensitive Area
Determination Decision Tree was used to determine if a site was in a sensitive area. A copy of
the Decision Tree is provided for your reference as Attachment 1. Based on the produced water
sample results and groundwater sample results provided in the site assessment, the answer to
Box 1 should have been yes. The produced water contains greater than 250 mg/l Chloride and it
is more than 1.25 times the amount of chloride in upgradient groundwater samples. In addition,
the Total Dissolved Solids (TDS) concentration of the produced water sample collected on
January 5, 2011, exceeded 1.25 times the background groundwater concentrations.
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The location is underlain by an unconfined aquifer; as a result, the answer to Box 2 would have
been yes. Although you have indicated that the area is predominantly underlain by clay with
varying amounts of sand, you did not provide any information to determine the hydraulic
conductivity of the underlying soils, as a result, the answer to Box 3 should have been no. The
answers to box 4 and box 5 should have been no, leading to the final determination in box 6
which reads, “Is the depth to the average high ground water table less than 20 feet from the
deeper of the ground surface, pit bottom or from the point of a spill or release?” Although you
state in your letter that the water table appears to be more than 20 feet below the bottom of the
production pit, the elevations and depth to groundwater information provided in the site
assessment clearly demonstrates that groundwater is less than 20 feet below the surface and in
most cases less than 20-feet below the bottom of the pit. Using your elevation data — the table
below presents depth to groundwater from the surface. It also provides depth to groundwater
relative to the pit bottom.

Borehole Depth to Groundwater Below | Depth to Groundwater

Surface (feet) Relative to Pit Bottom (feet)
BH-1 16.50 23.83
BH-2 2.66 14.08
BH-3 11.00 14.62
BH-4 7.87 18.37 i
BH-5 12.37 15.37

The answer to Box 6 should have been yes, which would have resulted in a sensitive area
determination. Based on the sensitive area determination, an E&P waste management facility
would not have been allowed in this location unless the operator could demonstrate no potential
for significant adverse environmental impact. Pit lining, in accordance with COGCC Rule
904.a.(2), would have been required, or at a minimum, points of compliance would have been
required to be established to verify no impacts to shallow groundwater from operation of unlined
pits. Prior to the recent rule changes, Rule 904.a.(2) read as follows:

904. Pit Lining Requirements and Specifications
a. Pit lining requirements. The following pits shall be lined:
(2) Production pits in sensitive areas.

As stated, prior to the rule changes, COGCC Rule 904.a.(2) required the lining of production pits
in sensitive areas. COGCC Rule 904.a.(4) has always required that skim pits be properly lined.
A redline copy of Rule 904.a. is included as Attachment 2 that provides the old and new version
for your reference. Since the site assessment data you have presented documents that the
location is in a sensitive area, you have verified that the pits should have been lined prior to the
most recent rule changes. The current version of Rule 904.a.(2) referenced in your letter
provides an extension to the recently revised pit lining requirements until May 1, 2011, for
production pits being constructed in Washington County after April 1, 2009, that are not in
sensitive areas. Pits that were constructed prior to April 1, 2009, shall comply with the rules in
effect at the time of their construction, which in this case, would have required the pits to be
lined.
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The site assessment information was inadequate to determine if groundwater has been impacted
by the operation of the pit complex at the Gebauer #1. The only downgradient sample location
(BH-1) was installed approximately 170-feet from the production pits. While the groundwater
sample results from BH-1 indicate there is no widespread petroleum hydrocarbon contamination,
a sample location immediately adjacent to the pits where the source of impacts is most likely to
exist was never provided.

Although the produced water sample did not contain benzene, toluene, ethyl benzene or xylenes
(BTEX) or Total Petroleum Hydrocarbons (TPH), you indicated that the sample was collected
from the stagnant water in the lower pit. This sample may not be representative of the produced
water flowing into the pit. At the time of my inspection on September 28, 2010, the skim pit was
covered with free product, and according to conversation with you, there have been other periods
of upset in the past resulting in free product on the skim pit. This verifies that there has been a
source of petroleum hydrocarbons from the unlined water plts that may have impacted the
shallow groundwater in close proximity to the pit.

You indicate that groundwater quality in the vicinity of the water pits is poor and the use is
limited to agricultural. Colorado Division of Water Resources information indicates that there
are eight water wells permitted as stock wells, three wells permitted as combined stock and
domestic use, and one well permitted as domestic use only within a two mile radius of the
Gebauer #1. All of these wells are completed in the shallow unconfined aquifer. This
information demonstrates that shallow groundwater in the vicinity of the Gebauer #1 is being
used for beneficial purposes including stock watering and domestic supplies.

Depending on future land use, the shallow groundwater in close proximity to the Gebauer #1
could be used for additional domestic water supplies. The samples of pit water contain much
higher concentrations of sodium, chloride and TDS than the surrounding groundwater. The pit
water sample also had considerably higher conductivity, SAR and pH than the surrounding
groundwater. This data verifies that the produced water is not of comparable quality to
groundwater.

Because the pits are located in a sensitive area, and the site assessment was inadequate to
determine if groundwater has been impacted, COGCC provided three suggestions to bring the
water pit complex into compliance in an email to you on February 25, 2011. In accordance with
COGCC Rule 901 .c., the option of installing a monitor well to establish a point of compliance
(POC) immediately downgradient from the produced water pit was provided. I requested that
the monitor well be sampled quarterly for one year to determine if there has been an impact to
shallow groundwater. A second option was to properly line the pits and the third suggestion was
to properly close the pits and replace with a water tank using an alternative produced water
disposal method.

Fritzler chose to disregard the suggestions and instead proposed lining only the former skim pit.
A picture of the pits was also provided claiming that the former skim pit was never closed and
that it is still a skim pit even though a 110-bbl fiberglass skim vessel has been installed that
precedes the pit. Since the NOAV required proper closure of the skim pit, COGCC believed that
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you had complied with part of the corrective action by installing the skim vessel. Because you
have indicated in the letter dated March 31, 2011, and in the photograph provided as Attachment
A to the site assessment, that the pit is still being used as a skim pit, and it is still unlined and
currently uncovered, Fritzler is still in violation of COGCC Rule 904.a.(4).

Because the site assessment was inadequate to determine if groundwater immediately
downgradient of the pit complex has been impacted, COGCC will perform a limited subsurface
site investigation to characterize groundwater quality adjacent to the pits. If groundwater has
been impacted, Fritzler will be responsible for additional delineation, remediation and COGCC
will pursue enforcement regarding applicable rule violations.

Since the site assessment performed by Fritzler has documented that the location is in a sensitive
area, Fritzler will continue to be in violation of applicable rules until the pits are properly closed
with an approved Form 27 in accordance with Rule 905. An alternative is to properly line both
the skim pit and produced water pit, which will also require sampling of the soils at the bottom
of the pits, proper disposal of any E&P waste, and prior approval of a Form 27.

COGCC intends to proceed with the limited subsurface site investigation within the next four
weeks. If Fritzler chooses to proceed with proper closure or lining of the water pits to prevent
ongoing days of rule violations, an approved Form 27 is still required prior to any additional site
work.

Please contact me via email at John.Axelson(@state.co.us or call me at 303-637-7178 if you have
any questions.

Sincerely,
John Axelson, P.G.
Environmental Protection Specialist

Enclosures Attachment 1 — Sensitive Area Determination Decision Tree
Attachment 2 — COGCC Rule 904.a.(2) Redline Copy

B David Neslin — COGCC Director
Debbie Baldwin — COGCC Environmental Manager
Steve Lindblom — COGCC Environmental Supervisor
Rob Willis — COGCC Enforcement Officer
David Britton — Surface Owner
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Sensitive Area Determination Decision Tree



Figure 901-1
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Attachment 2

Redline Copy — COGCC Rule 904.a.

(Provides Rule language prior to April 1, 2009 and current language)



following pilsBrilling {gitsrpmmnﬁl:p#& and spesabpurpose-pits shallbe permitied or reported
sz-follne:

(1) All production pits.

(2) Special purpose pits except those reported under Rule 903.b.(1) or Rule 803.b.{2).

Fit Canstruction Repert/Permit; Farm 15, shal-be submitted-forprierBireciorapprovaldorthe
fallawing:

(34 Drilling pits designed for use with fluids containing hydrocarbon concentrations exceeding
210,000 ppm TPH or chloride concentrations at total well depth exceeding 15,000 ppm-in
sonsive greasar 50000 perm ouinide sersitive argas,

B. Production pite-and unlined special purpece pils-in cencitive areas.

those pite permilisd-in secerdarea-with- e S02 a4 B

{4) Multi-well pits containing produced water_drilling fluids, or completion fluids that will be
recycled or reused, except where reuse consists only of moving drilling fluids from one
(1) oil and gas location to another such location for reuse there.

(b, An Earthen Pit Censtruction Report/Permit, Form 15, shall be submitted within thirty (30) calendar
days after construction for the following:

A Lined production pite-outside sensitive areas:

B —Unlined production pite ouicide sensitive-areas-receiving-produced-waler al an
swerags-day raie of fvebs srlsss barelspersayrsalanlatad =0 & waninly hasis
for-sach manth-of sparation

(1) Lined-=Special purpose pits_used in the initial phase of emergency response.

.(2) Flare pits where there is no risk of condensate accumulation.

(23c, An Earthen Pit Construction Report/Permit, Form 15, shall not be required for drilling pits using
water-based bentonitic drilling fluids with concentrations of TPH and chloride below those
referenced in Rule 903.a.(24)-2.

bd. The An Earlhen Pit Censtruction Report/Permit, Form 15, shall be completed in accordance with the
instructions in Appendix |. Failure to complete the form in full may result in delay of approval or
return of form.

=&, The Director shall endeavor to review any properly completed Earlhen Pit Construstion
Report/Permit, Form 15, within thirty (30) calendar days after receipt. In order to allow adequate
time for pit permit review and approval, operators sheuld-shall submit required-an Earthen Pil
Reporl/Permit, Form 15, pit-construstion-permitrequestisforapprovalal the same lime as the with
an Application for Permit to Drill, Form 2, is submitied. The Director may condition permit
approval upon compliance with additional terms, provisions. or requirements necessary to protect
the waters of the state, public health, or the environment.

904. PIT LINING REQUIREMENTS AND SPECIFICATIONS
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a. Pitliningrequirements.Pils that were constructed before May 1. 2009 on federal land, or before
April 1, 2009 on other land, shall comply with the rules in effect al the lime of their construction.
The following pits shall be lined if they are construcied on or after May 1, 2009 on federal land, or
on or after April 1, 2008 on other land:

(1) Drilling pits designed for use with fluids containing hydrocarbon concentrations exceeding
210,000 ppm TPH or chloride concentrations at total well depth exceeding 15,000 ppm-in

(2) Production pits in-sensitive-areas, other than skim pits, unless the operator demonstrates to
the Director's satisfaction that the guality of the produced water is eguivalent to or betler
than thal of the underlying groundwater or the operator can clearly demonstirate by
substantial evidence, such as by appropriate percolation tesls, thal seepage will not
reach the underlying aquifer or waters of the state al contaminalion levels in excess of
applicable standards. Subject to Rule 801.c, this requirement shall not apply to such pits .

in Washington, Yuma, Logan, Morgan, Huerfano, or Las Animas Counlies constructed
before May 1, 2011.

(3) Special purpose pits, except emergency pits constructed during initial emergency response to
spills/releases, or flare pits where there is no risk of condensate accumulation.

(4) Skim pits.
(5) Multi-well pits used to contain produced water, drilling fluids, or completion fluids that will be
recycled or reu except where reuse consists only of moving drilling fluids from one oil

and gas location to another such location for reuse there. Subject to Rule 901.c, this
requirement shall not apply to multi-well pits used to contain produced water in
Washington, Yuma, Logan, Morgan, Huerfano, or Las Animas Counlies consiructed
before May 1, 2011.

its al centralized E&P waste management facilities and UIC facilities.

b. The following specifications shall apply to 2!l pits that are required to be lined:

(1) Materials used in lining pits shall be of a synthetic material thal is impervious, has high
puncture and lear strength, has adequate elgngalmn, and IS rem; tant tn !iElErIGfﬂtIGI'I bv
ultraviolet light. weathering, res &= - =
hydrocarbons, aqueous acids, allmi fungmrnﬂlarmlﬂtarmﬁ mﬂmpmdumdwatﬁr

{2) _All pit lining systems shall be designed, constructed, installed, and mainlained in accordance
with the manufacf.urers gg&mf'l::atmns and good e[}gmeenng Eraclme SBII—liHBFE-Bh-EI-i-l

(3) Field seams must be installed and tested in accordance with manufacturer specifications and
good engineering practices. Tesling results must be maintained by the operator and

provided to the Director upon reguest.

he following specifications shall also apply to pits that are required to be lined, except those at
centralized E&P wasle management facilities, unless an oil and gas operator demonstrates to the
salisfaction of the Director that a liner system offering equivalent protection to public health
safety, and welfare, including the environment and wildlife resources, will be used:
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